Oncologisch Voet Verzorger (OVV)

Oncologisch Voetzorg Verlener (OVV)


Een Oncologisch Voetzorg Verlener (OVV) verleent veilige voetzorg aan kankerpatiënten.

Opgeleid om voetten te screenen, bijwerkingen van de behandelingen te herkennen en de voeten te verzorgen. Mits de situatie dat toelaat. Preventieve maatregelen en adviezen kunnen eventuele klachten voorkomen.

Er wordt gewerkt volgens speciaal opgestelde richtlijnen.Het doel van Oncologische Voetzorg


Het doel is de voeten van kankerpatiënten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden. Voetzorg wordt altijd verleent in afstemming met het behandelteam.Behandeling van kanker

Iemand die een behandeling voor de ziekte kanker ondergaat, kan te maken krijgen met bijwerkingen aan de nagels en de huid van de voeten.Signaalfunctie


De huid en de nagels hebben een belangrijke signaalfunctie veranderingen kunnen een indicatie zijn voor een verwijzing naar het oncologisch behandelteam.Hand- voetsyndroom


Een mogelijke bijwerking van chemotherapie is het hand-voetsyndroom. Mogelijke klachten zijn; jeuk, pijn of gevoeligheid, roodheid, schilferende of vervellende huid of zwelling aan beide voeten tegelijk. Bij het signaleren hiervan zal de OVV de behandelend specialist op de hoogte stellen hiervan.Hand-voet-huidreactie


Doelgerichte therapie kan leiden tot de hand-voet-huid-reactie. Mogelijke klachten zijn: eeltvorming, kloven, pijnlijke blaren onder eelt, roodheid van de huid en tintelingen of branderig gevoel.

Wanneer iemand actief wordt behandeld is het belangrijk dat de verpleegundige of behandelend arts aangeeft dat er geen contra-indicatie is voor de voetzorg.OVV- behandeling


Een behandeling kan bestaan uit: verwijderen van pathologisch eelt, dunner frezen van verdikte nagels, reguleren van ingegroeide nagels, en het repareren van gespleten nagels.

Ook  een ontspannen voet- en onderbeenmassage is mogelijk. Er wordt een speciale massagetechniek zonder enige vorm van druk toegepast.


Oncologisch Voetzorg Verlener (OVV)De oncologisch voetzorgverlener verleent veilige voetzorg aan kankerpatiënten.

Een OVV is opgeleid om voeten te screenen, bijwerkingen van behandelingen te herkennen, de voeten te verzorgen en, mits de situatie dat toelaat, en de bevindingen terug te koppelen aan het oncologisch behandelteam.

Een OVV kan ook preventieve maatregelen nemen, zodat eventuele klachten voorkomen kunnen worden. 

Tevens werkt een OVV volgens speciaal opgestelde richtlijnen die borg staan voor veilige voetzorg.


Het doel van oncologische voetzorg is de voeten van kankerpatiënten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden. Zo wordt de veiligheid en de gezondheid van de kankerpatiënt ondersteund.

Deze vorm van voetzorg wordt altijd verleend in afstemming met het behandelteam.


Iemand die een behandeling voor de ziekte kanker ondergaat, kan te maken krijgen met bijwerkingen. Een behandeling met chemotherapie of doelgerichte therapie kan bijvoorbeeld bijwerkingen geven aan de nagels en huid van de voeten.

De huid en nagels hebben een belangrijke signaalfuncite. Veranderingen kunnen een indicatie zijn voor verwijzing naar het oncologisch behandelteam. Een OVV kan hierin een belangrijke rol vervullen.